Trasiga öronkanter


Hundraser med tunna hängande öronlappar kan lätt få problem med öronkanter som blir såriga och blöder, då huden i öronlappens yttre kanter kan bli torr och narig. Om hunden ruskar mycket på huvudet så blir det svårt för det att läka då öronen inte hålls stilla länge nog.

Orsak och behandling

En av orsakerna är att blodkärlen i örats yttre kanter är för tunna, vilket gör att blodförsörjningen till de yttre öronkanterna inte blir tillräckligt. Öronkanterna blir mycket känsliga och kan spricka eller slås sönder då exempelvis hunden ruskar på huvudet. För att det såriga örat ska få chans att läkas utan att hunden hela tiden ruskar på huvudet så bör man tejpa örat.

En annan vanlig orsak kan vara Marginell seborré vilket visar sig som en grå hinna av hudavlagringar och bildas i de yttersta kanterna av öronlappen och gör att huden känns förtjockad. Det är lätt att med exempelvis nageln peta bort dessa grå hudavlagringar och efteråt smörja in med en fet salva och sedan tvätta med ett mjällschampo då huden under kan vara irriterad.

En form av Vaskulit (som är en inflammation i de små blodkärlen) hos hundar som utsatts för kyla och fått en överkänslighetsreaktion, kan vara ytterligare en orsak. Hos dem kan kölden få ett protein att bildas via en allergisk reaktion som stör blodcirkulationen till örats ytterkanter. För att få bukt med den här åkomman kan man behöva vända sig till en veterinär som skriver ut tabletter.

Man kan gärna i förebyggande se till att massera hundens öronkanter (torrmassera aldrig) med en fet och mjukgörande salva, exempelvis Locobase, Helosan eller Silon, men det finns många olika sorter och man kan få prova sig fram till man hittar en som man tycker fungerar bäst.

Själv använder jag Elisabeth Eight Hour Cream

Att tejpa öron

När öronen väl spricker så hjälper det sällan med att smörja och då är det dax att tejpa.

Detta är ett tips på hur du kan göra. (Hunden på bilden är bara modell)

Man kan också använda skumkompress - Mepilex, som går att klippa i valfri storlek (i stället för skavsårsplåster).

Om det inte ramlar av så är 3-5 dagar ganska lagom att det sitter innan du byter.

Om det är riktigt sårigt så kan man tvätta öronen med klorhexedin schampo. Man tvättar först en gång - sköljer, tvättar igen - låter det sitta i 10 min - sköljer. Då vet man att man tvättat bort eventuella bakterier innan man börjar tejpa 🙂

För att lättast få bort tejpen så massera in barnolja över tejpen.

Så här kan du tejpa öronen

Pictures by: Christina Steffen