Låt oss presentera mig

Cattis

Om mig

Jag som har Jerntraktens kennel är Cattis på 54 år och jag bor i ett hus med tomt i Alunda, 3,5 mil öster om Uppsala.

Hundar har alltid funnits i mitt liv och jag är uppväxt med grand danois och schäfer. Jag hade även labrador ett tag under min uppväxt. 

Min första hund i vuxen ålder var en blandras med gråhund/jämthund/schäfer och han var otroligt rolig att jobba med. Jag lärde sig väldigt mycket med den hunden som träningskompis. Hans namn var Hugo och han blev nästan 10 år. Hund nummer två var en omplacering som jag skulle "passa". Hon var en storpudel som hette Mynta och hon blev kvar hos mig efter att hon inte kom överens med sin "syster". Hon var fortfarande med när jag skaffade min första pinscher, Ozzy. De hade stort utbyte med varandra, lekte likadant och tyckte om att mysa i soffan. Sen dess har det bara varit pinscher i mitt liv.

2018 importerade jag en tik från Tyskland med tilltalsnamnet Maiden (för att bredda avelsbasen i Sverige) och hon blev min "stamtik", den tiken jag startade min uppfödning med.
Maiden fick sin första kull våren 2020 och kull nummer två kom våren 2021. Efter en vila på 2 år så kom Maidens sista kull sommaren 2023.

Nu har jag två stycken avelstikar, Kelly och Siri, som är ögonlysta, HD röntgade med fria höfter och som även gjort BPH. Nästa kull planeras tidigast 2025.

Tanken är att ha en kull varje/vartannat år då jag avlar i mindre skala. Varje kull tar både tid, ork och energi och även om det är otroligt givande och roligt så vill jag också lägga tid på hundarna som är boende hemma.

Jag följer naturligtvis ras standarden, men för mig är den mentala biten den största biten. Därför väljer jag också att utvärdera mina kullar genom att betala för varje valps BPH (Beteende- och personlighets-beskrivning hund). Det är dock inget valp köparna behöver ställa upp på, men genom att jag står för kostnaden så hoppas jag på att fler vill göra det.

Jag ger även gåvomedlemskap till våra valp köpare som är giltigt i 1 år. Det är viktigt för mig att hålla vår ras klubb aktiv och en klubb är aldrig starkare än ens medlemmar så att ge gåvomedlemskap är en självklarhet för mig.
Jag är även engagerad i RAS klubben, nu som vice ordförande, men har varit både sekreterare, utställningsansvarig, valphänvisare, och webbansvarig, vilket jag tycker är jätteroligt. Jag har även fått förtjänsttecken i silver av våran special klubb (Svenska Schnauzer och Pinscherklubben, SSPK) för mitt engagemang i ras klubben. Jag är även aktiv i Alunda Brukshundsklubb som sekreterare sen ett par år tillbaka.

För att behålla kontakten det första året så träffas vi hos mig när valparna är ca 6 månader. Jag bjuder på fika, har en tipspromenad och låter valparna busa runt. Ett utmärkt tillfälle för mig att få träffa valparna igen och för valp köparna att träffa syskonen och deras familjer.

Emellanåt så anordnar jag kennel träffar för alla Jerntraktens hundar och te.x till hösten 2024 så planerar jag två heldagar på brukshundsklubben där vi bl.a kommer få prova på viltspår, rallylydnad och nosework.

Om du som valp köpare behöver stöd eller råd så finns jag tillgänglig när ni behöver på telefon och även om ni skulle vilja ses så försöker jag ordna det. Det är viktigt för mig att finnas till hands oavsett vad det handlar om.

Jag håller gärna kontakten med er valpköpare om ni vill, och ibland träffas vi några stycken och tränar viltspår eller bara går en längre promenad.

Själv så tränar och tävlar jag i viltspår, nosework, lydnad och rallylydnad. Tränar också agility på leknivå. Jag åker gärna på utställningar för att meritera mina hundar (och träffa annat pinscherfolk). Jag själv brinner mest för aktiviteter där hunden får använda nosen som är ett naturligt sätt för hunden att jobba, så alla typer av spår är roligt.

Mitt mål är att föda upp ras typiska hundar som är mentalt stabila och passar den vanliga familjen lika mycket som den som vill arbeta och tävla med sin hund.

Det viktiga med en pinscher är inte VAD du gör med den utan ATT du gör nåt. Sen är det viktigt att träna passivitet också. En regnig dag kan med fördel tillbringas i soffan med resten av familjen.

Har ni några frågor så är ni välkomna att höra av er via mail eller telefon.
/ Cattis 

jerntraktens@yahoo.com

+46 (0)708 458545

Cattis har gått SKKs uppfödarutbildning på distans

Vi är naturligtvis med i våran RAS klubb - Pinschersektionen och vi ger alla våra valpköpare ett års medlemskap i klubben.

Vi är även BPH diplomerade uppfödare och det innebär att vi har haft minst 5 st hundar från vår egen uppfödning som gjort BPH.

Vi erbjuder våra svenska valpköpare ett BPH tillfälle när hunden är ca 1 till 2 år som kenneln betalar. Detta är inget som helst tvång för valpköparna.