Låt oss presentera oss

Cattis och Jörgen

Om oss

Vi som har Jerntraktens kennel är jag Cattis och min man Jörgen och vi bor i ett hus med tomt i Alunda, 3,5 mil öster om Uppsala.

Hundar har alltid funnits i våra liv och Jörgen är uppväxt med golden retriever och springer spaniel och Cattis är uppväxt med grand danois och schäfer. Hon hade även labrador ett tag under sin uppväxt.

Våran första hund tillsammans var en blandras med gråhund/jämthund/schäfer och han var otroligt rolig att jobba med. Cattis lärde sig väldigt mycket med den hunden som träningskompis. Hans namn var Hugo och han blev nästan 10 år. Hund nummer två var en omplacering som vi skulle "passa". Hon var en storpudel som hette Mynta och hon blev kvar hos oss efter att hon inte kom överens med sin "syster". Hon var fortfarande med när vi skaffade vår första pinscher, Ozzy. De hade stort utbyte med varandra, lekte likadant och tyckte om att mysa i soffan. Sen dess har det bara varit pinscher i vårt liv.

2018 importerade vi en tik från Tyskland med tilltalsnamnet Maiden (för att bredda avelsbasen i Sverige) och hon blev våran "stamtik", den tiken vi startade vår uppfödning med.
Maiden fick sin första kull våren 2020 och kull nummer två kom 2021.

Tanken är att ha en kull varje/vartannat år då vi avlar i mindre skala. Varje kull tar både tid, ork och energi och även om det är otroligt givande och roligt så vill vi också lägga tid på hundarna som är boende hemma.

Vi följer naturligtvis ras standarden, men för oss är den mentala biten den största biten. Därför väljer vi också att utvärdera våra kullar genom att betala för varje valps BPH (Beteende- och personlighets-beskrivning hund). Det är dock inget valp köparna behöver ställa upp på, men genom att vi står för kostnaden så hoppas vi på att fler vill göra det.

Vi ger även gåvomedlemskap till våra valp köpare som är giltigt i 1 år. Det är viktigt för oss att hålla vår ras klubb aktiv och en klubb är aldrig starkare än ens medlemmar så att ge gåvomedlemskap är en självklarhet för oss.
Cattis har varit engagerad i RAS klubben som både vice ordförande, sekreterare, utställningsansvarig, valphänvisare, och webbansvarig, vilket hon tyckte är jätteroligt, men hon har nu tagit en paus (efter 10 år) för att ha mer tid för hundarna hemma och vår kenneln. Hon har även fått förtjänsttecken i silver av våran special klubb (Svenska Schnauzer och Pinscherklubben, SSPK) för hennes engagemang i ras klubben. Jörgen var även ordförande i Pinschersektionen under 2021-2022. Cattis har dock inte lagt av helt med sitt arbete i föreningslivet då hon är engagerad i Alunda Brukshundsklubb som sekreterare sen ett par år tillbaka.

För att behålla kontakten det första året så träffas vi hos oss när valparna är ca 6 månader. Vi bjuder på fika, har en tipspromenad och låter valparna busa runt på tomten. Ett utmärkt tillfälle för oss att få träffa valparna igen och för valp köparna att träffa syskonen och deras familjer.

Emellanåt så anordnar vi kennel träffar för alla Jerntraktens hundar och te.x till våren 2023 så planerar vi en heldag på brukshundsklubben där vi bl.a kommer att få en introduktion i den nya sporten Hoopers.

Om du som valp köpare behöver stöd eller råd så finns vi tillgängliga när ni behöver på telefon och även om ni skulle vilja ses så försöker vi ordna det. Det är viktigt för oss att finnas till hands oavsett vad det handlar om.

Vi håller gärna kontakten med våra valpköpare om de vill, och ibland träffas vi några stycken och tränar viltspår eller bara går en längre promenad.

Själva så tränar och tävlar vi i viltspår, nosework, lydnad och rallylydnad. Tränar också agility på leknivå. Vi åker gärna på utställningar för att meritera våra hundar (och träffa annat pinscherfolk). Cattis brinner mest för aktiviteter där hunden får använda nosen som är ett naturligt sätt för hunden att jobba, så alla typer av spår är roligt.

Vårt mål är att föda upp ras typiska hundar som är mentalt stabila och passar den vanliga familjen lika mycket som den som vill arbeta och tävla med sin hund.

Det viktiga med en pinscher är inte VAD du gör med den utan ATT du gör nåt. Sen är det viktigt att träna passivitet också. En regnig dag kan med fördel tillbringas i soffan med resten av familjen.

Har ni några frågor så är ni välkomna att höra av er via mail eller telefon.
/ Cattis och Jörgen

jerntraktens@yahoo.com

+46 (0)708 458545

Cattis har gått SKKs uppfödarutbildning på distans

Vi är naturligtvis med i våran RAS klubb - Pinschersektionen och vi ger alla våra valpköpare ett års medlemskap i klubben.

Vi är även BPH diplomerade uppfödare och det innebär att vi har haft minst 5 st hundar från vår egen uppfödning som gjort BPH.

Vi erbjuder våra svenska valpköpare ett BPH tillfälle när hunden är ca 1 till 2 år som kenneln betalar. Detta är inget som helst tvång för valpköparna.