Pinschern som ras


Allmänt om Pinschern

En Pinscher har många egenskaper av en urhund och passar därför bäst ihop med människor som känner till och ser dess särdrag som en tillgång.

En pinscher är en intelligent hund med egna associationer och egna sätt att lösa de situationer som uppstår. Att vara "gammal van" hundägare med den åsikten att hunden villkorslöst SKA göra som man säger, och helst omedelbart, skapar både en olycklig pinscher och en olycklig ägare.

Den som däremot uppskattar ett självständigt tänkande och agerande hos sin hund , och har en förmåga att läsa sin hund och ser den som en "medlevare" passar utmärkt som pinscherägare. Då spelar det ingen roll om man har haft hund förut eller ej. Man måste ha förståelse för de rastypiska egenskaperna.

Pinschern är en utpräglat stolt och vänlig hund som ska vara reserverad mot främlingar, en egenskap som absolut inte får förväxlas med skygghet.

Rasen Pinscher är något av en aristokrat och ser sig som livets medelpunkt. Den accepterar inte hård och okänslig behandling, vilket absolut inte betyder ett liv utan krav, men kraven ska vara anpassade så att en stolt varelse som en pinscher kan acceptera dessa.

Den är lättlärd och har snabb uppfattningsförmåga, vilket inte alltid betyder att den gör som man säger precis när man tänkt sig det! En pinscher fostras bäst genom omväxlande fasthet, förståelse och humor. Pinschern vill gärna vara med i centrum där allting händer och passar därför en aktiv familj bra. Aktiviteter som passar rasen är agility, spår, lydnad, " cirkuskonster " och mycket annat.

Den passar utmärkt ihop med barn förutsatt att föräldrarna lärt sina barn att hunden är en levande individ och ingen leksak. Pinschern är lättanpassad och passar in i de flesta miljöer. Den passar även bra i lägenhet då den inte tar stor plats och framförallt inte hör till de skälliga raserna.

Historia

Släthårig pinscher är en mycket gammal ras, vilken redan 1880 var omnämnd i den tyska hundstamboken. Den användes ursprungligen som gårds- och vakthund och råttjägare, vilket präglat dess mentalitet. Typiskt för rasen är balansgången mellan samarbetsvilja och självständighet. Rasen har samma förfäder som schnauzer, vilken också tidigare kallades strävhårig pinscher.

Vardagsliv med Pinschern

En Pinscher har normalt motionsbehov . Lämpliga motionsformer är långa skogspromenader, cykling och jogging. Vintertid kan den följa med på skidturer och dra en lättare släde. En Pinscher följer gärna med sin familj på både båtsemester och fjällturer, bara den får vara med där det händer saker. Den är mycket formbar efter sin ägares intressen.

Oftast följer den med på allt roligt som dens familj vill göra, och har så gott som alltid humöret på topp - förutom då det regnar och är kallt. Pinschern älskar att få kärlek och vara i centrum.

Att ligga i mattes eller husse knä/sängen och känna värmen är en stor passion. Att ligga och dra sig framför en öppen spis är också något den älskar samt att bädda ner sig i filtar eller täcken.

Pinschern har en kort och slät päls men pälskvalitén kan variera från väldigt mjuk och tunn päls till tjock päls med grova strån. Pinschern är oftast inte förtjust i regn, väta och kyla, men detta varierar väldigt. Det är till viss del en vanesak och det blir lite av vad man gör det till, en pinscher som redan som valp pälsas på massor av täcken kan bli mer kräsen och finkänslig i vuxna livet när det gäller kylan. Så länge pinschern rör på sig brukar kylan inte vara ett större problem men självklart kan en stolt pinscher må bra av att få ett värmande täcke på sig vid längre stillastående stunder eller efter ett träningspass ute i kyla.

Storlek och utseende

Pinschern är en släthårig medelstor ras med en mankhöjd på ca 45-50 cm och en vikt på ca 14-20 kg.

Den förekommer i svart med röda tantecken eller i olika nyanser av rött.

Den är kvadratisk och muskulös med stolt hållning. Huden ska vara stram med blank päls.

Pälsvården är nästintill obefintlig. Ett bad då och då är det enda som rasens päls behöver.


Aktivering

I dag kan Pinschern betraktas som en aktiv sällskapshund. En del Pinschrar används dock till agility, lydnad, eftersök, spår och jakt. En Pinscher som inte aktiveras roar ofta sig själv.

En del leker med sina leksaker andra utvecklar intressen som inte alltid delas av ägaren. En rätt aktiverad Pinscher har inga problem med att lämnas ensam ett par timmar under dagen.

Exempel på trevlig aktivering: Viltspår/eftersök, Bruksspår, Lydnadsdressyr, Agility, Flyball, "Cirkuskonster". Pinschern älskar att få göra nya och spännande saker och det är upp till dig som förare att hålla uppe motivationen. Eftersom att de är så intelligenta och kvicka vid inlärning går det fort att lära den nya saker, men att träna i många timmar i sträck är inte att rekommendera. Med en Pinscher brukar det oftast vara bättre att träna korta pass och ofta.

En Pinscher bör tidigt tränas att kunna slappna av och vara lugn. Passivitet är A och O för att din Pinscher som skall kunna må bra hemma och i främmande miljöer.

Ensamhetsräning är också väldigt viktigt och går hand i hand med passivitetsträningen. Detta är något som kan ta tid att träna men som i längden ger stor utdelning.

Vård och skötsel

Pinschern har hög integritet så det är viktigt att man redan tidigt vänjer sin valp vid att bli hanterad. Kloklippning är ofta ett känsligt kapitel för Pinschern och bör tränas redan från början. Se till att göra det till en bra upplevelse. Är det stora problem kan man gärna vänja den sakta men säkert och bara klippa en klo per dag.

Pinschern skakar ofta på huvudet, och då slås öronens kanter hårt mot huvudets sidor. När det är kallt och fuktigt ute spricker ofta öronkanterna och börjar blöda. För att förhindra detta bör man smörja in öronen med tex Vaselin och massera efter att man varit ute en ruskig dag. Tejpning är ett knep för att få öronen att läka ihop fint.


Tips till förstagångsägaren

När man skaffar en Pinscher är det viktigt att tänka på att det är en aktiv hund och inte en knähund. Den kräver ett visst mått av både fysisk och mental träning för att må bra. Utomhus behöver den få utlopp för sin energi, för att vara lugn och harmonisk inomhus.

En viktig regel är att den nya valpen ska ha ett positivt utbyte av de hundar och människor den möter för att få en bra socialiseringsperiod. Det är helt rätt av ägaren att selektivt välja umgänge för sin valp. Valpen tränas till att lyssna på sin flockledare som därmed tar sitt ansvar för sin Pinschers utveckling.

Det är väldigt viktigt att föräldrarna är friska och sunda och framförallt att de är mentalt stabila. Se därför till att få träffa föräldrarna och ta reda på deras hälsa och mentalitet.

Pinschern är ingen stor ras i Sverige trots att den funnits här sedan 60-talet. Det finns ett 10-tal aktiva uppfödare på rasen i Sverige. Att välja bland dessa uppfödare en uppfödare som värnar om rasens mentalitet och hälsa är en självklarhet.

Du bör inte välja första bästa uppfödare, utan träffa dom du känner är intressanta och spendera lite tid med dom. Detta är trots allt en kontakt du kanske kommer ha för resten av din hunds liv.