Om oss

Vi som har Jerntraktens kennel är jag Cattis och min man Jörgen och vi bor i ett hus med tomt i Alunda,3,5 mil öster om Uppsala.

Alldelles nyligen var vi med i ett reportage i Pinschersektionens medlemsbrev och de frågor med svar har vi valt att publicera här då det säger ganska mycket om oss som kennel.

-Hur länge har ni fött upp pinscher?

Vi har haft uppfödning sen 2020 då vi hade våran första kull. Kull nummer två kom 2021.

- Hur kommer det sig att ni valt/fastnade för rasen?

2010 träffade vi vår första pinscher genom en bekant och det var första gången vi var i kontakt med rasen. Vi var båda överens om att pinschern skulle bli våran nästa hund. I April 2011 hämtade vi hem våran Ozzy, ”Jumping All Over Capricorn Jr”, från Örebro.

- Hur många kullar har ni i genomsnitt per år?

Tanken är att ha en kull varje/vartannat år då vi avlar i mindre skala. Varje kull tar både tid,ork och energi och även om det är otroligt givande och roligt så vill vi också lägga tid på hundarna som är boende hemma.

- Hur ser ni på nästa kull, dvs hur tänker ni på mentaldelen/utseende m.m.?

Vi följer naturligtvis rastandarden, men för oss är den mentala biten den största biten. Därför väljer vi också att utvärdera våra kullar genom att betala för varje valps BPH (Beteendetest hund). Det är dock inget valpköparna behöver ställa upp på, men genom att vi står för kostnaden så hoppas vi på att fler vill göra det.

- Vad har ni för avelsmål med er uppfödning?

Vårt mål är att föda upp rastypiska hundar som är mentalt stabila och passar den vanliga familjen lika mycket som den som vill arbeta och tävla med sin hund. Vi har också valt att importera en tik från Tyskland (2018) för att bredda avelsbasen här i Sverige.

- Ger ni gåvomedlemskap i pinschersektionen till valpköpare?

Ja det gör vi. Det är viktigt för oss att hålla vår rasklubb aktiv och en klubb är aldrig starkare än ens medlemmar så att ge gåvomedlemskap är en självklarhet för oss.

- Planerar ni/har ni gjort något speciellt för era valpköpare som aktivering, träffar, ringträning eller liknande?

Har ju bara haft två kullar, men med båda hade vi en valpträff när valparna var ca 6 månader. Vi bjöd på fika, hade tipspromenad och lät valparna busa runt på tomten. Ett utmärkt tillfälle för oss att få träffa valparna igen och för valpköparna att träffa syskonen och deras familjer.

Till hösten 2022 så planerar vi en heldag med båda kullarna på brukshundsklubben där vi bl.a kommer att få en introduktion i den nya sporten Hoopers. 

- På vilket sätt och under vilken tid finns ni till för era valpköpare?

Skulle vilja säga när som helst de behöver. Vi finns tillgängliga för råd och stöd på telefon och även om de skulle vilja ses så försöker vi ordna det. Det är viktigt för oss att finnas till hands oavsett vad det handlar om.

- Vad gör ni själva med era hundar när det gäller aktivering, utställning, tävlingar osv?

Vi tränar och tävlar i viltspår,nosework,lydnad och rallylydnad. Tränar också agility på leknivå. Vi åker gärna på utställningar för att meritera våra hundar (och träffa annat pinscherfolk). Cattis brinner mest för aktiviteter där hunden får använda nosen som är ett naturligt sätt för hunden att jobba, så alla typer av spår är roligt.

Det viktiga med en pinscher är inte VAD du gör med den utan ATT du gör nåt. Sen är det viktigt att träna passitivitet också. En regnig dag kan med fördel tillbringas i soffan med resten av familjen.

- Har ni eller har ni haft även andra raser?

Jörgen är uppväxt med golden retriver och springer spaniel och Cattis är uppväxt med grand danois och schäfer. Hon hade även labrador ett tag.

Våran första hund var en blandras med gråhund/jämthund/schäfer och han var otroligt rolig att jobba med. Cattis lärde sig väldigt mycket med den hunden som träningskompis. Hund nummer två var en omplacering som vi skulle ”passa”. Hon var en storpudel som hette Mynta och hon blev kvar hos oss. Sen blev det pinscher och där är vi fortfarande.

Cattis har även gått SKKs uppfödarutbildning på distans.

Har ni några frågor så är ni välkomna att höra av er via mail eller telefon.

/ Cattis och Jörgen

jerntraktens@yahoo.com 

+46 (0)708 458545